Koskenkorva viina

Historia Koskenkorva tuli markkinoille 1953. Puolen litran pullollinen maksoi tuolloin 495 markkaa (vastaa ostovoimaltaan noin 15,44 euroa vuonna 2012). Usean vuosikymmenen ajan juomaa sai vain 0,5 litran lasipullossa. Sitä ei myöskään viety ulkomaille. 1990-luvulla Koskenkorvaa alkoi saada muissa pakkausko’oissa ja muunnelmina. Vuonna 2008 perinteinen 0,5 litran lasipullo maksoi 10,49 euroa. Pullon etiketissä luki alun perin ”Koskenkorvan viinaa”, sittemmin ”Koskenkorvan viina” ja nykyään ”Koskenkorva Viina”. Muotoa on arvosteltu kielenvastaisena.

Koskenkorvan perinteinen etiketti esittää Pohjanmaan latomaisemaa. Sen suunnitteli Lasse Linnanmäki. Välillä oli käytössä myös Tapio Wirkkalan suunnittelema abstrakti kuva-aihe. Koskenkorva oli Alkon myydyin tuotemerkki, kunnes Hartwall Original Gin Long Drink ohitti sen vuonna 2005. Koskenkorva oli myös Alkon myydyin viina 35 vuoden ajan 1980–2015, kunnes Leijona-viina ohitti sen myynnissä. Kun eri vahvuuksiset (38 % ja 30 %) tuotteet laskettiin yhteen, Koskenkorvaa myytiin kuitenkin edelleen Leijonaa enemmän.

Koostumus ja valmistus Koskenkorva on viljasta valmistettua kirkasta viinaa, johon on lisätty sokeria 3 g/litra. Se valmistettiin alun perin perunasta, mutta nykyisin raaka-aineena on ohra. Perinteisen Koskenkorvan alkoholipitoisuus on 38 tilavuusprosenttia. Koskenkorva on saanut nimensä Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevasta 3 000 asukkaan Ilmajoen Koskenkorvan kylästä, jossa tuote tislataan jatkuvatoimisessa tislauslaitoksessa Koskenkorvan tehtailla 96-prosenttiseksi alkoholiksi. Tisle laimennetaan pohjavedellä 38-prosenttiseksi. Pullotus tapahtuu Altian Rajamäen tehtaalla.

Valmistusprosessi on enemmän teollisuusetanoli- kuin vodkaprosessi, koska siinä käytetään monimutkaista jatkuvatoimista tislausta yksinkertaisen panostislauksen sijaan, eikä tuotetta suodateta aktiivihiilellä kuten monia vodkia. Juomaan lisätyn sokerin vuoksi Koskenkorva ei ole vodka,kenen mukaan? koska vodkaan ei lisätä mausteita. Maustetut vodkat ovat siten vodkasekoituksia.kenen mukaan? Toukokuussa 2009 voimaan tulleen EU-direktiivin mukaan Koskenkorva kuitenkin luokitellaan vodkaksi.